Pagina's

vrijdag 23 april 2010

voorbereidingen

Het begon met een documentaire op de BBC. In de verschillende delen die we zagen, ontdekten we het coast to coast pad. Een wandeling die dwars door Engeland heen voert: van de Ierse zee, naar de Noordzee. De wandeling doorkruist verschillende grote natuurgebieden: het lakedistrict, de Yorkshire dales en tenslotte de North York moors. We zijn zelf al lange tijd wandelaars: Nederland hebben we al verschillende keren van Noord naar Zuid doorkruist en we hebben enkele rondwandelingen, waaronder langs de oevers van het IJsselmeer, gemaakt. We zochten al naar mogelijkheden om ook buiten Nederland te wandelen. Het "coast to coast" pad bleek precies aan te sluiten op wat wij zoeken in een wandeling: natuurschoon, eenzaamheid en bovendien houden we van de Anglicaanse cultuur. Het moest het c2c pad worden. Maar hoe bereid je je hierop voor? Natuurlijk, door te wandelen. Dat hebben we gedaan. Maar, met name in het Lake District zullen we flinke heuvels (tot soms ruim 900 meter hoogte) moeten beklimmen. Wat voor materiaal heb je nodig en wanneer loop je het best deze wandeling?
Gelukkig bleek er (heel) veel informatie beschikbaar. Mei bleek een mooie maand te zijn, alhoewel het boven in de heuvels nog steeds erg koud kan zijn. Regen en mist horen bij dit deel van het land, dus daar ga je mee te maken krijgen. Het pad kent geen officiele markering, dus ook goede kaarten, een kompas of GPS zijn noodzakelijk wanneer je alleen boven in de heuvels loopt. Het regelen van onderdak en vervoer van de bagage is geen enkel probleem: er zijn vele bedrijfjes die dit keurig voor je regelen. Wij kozen voor Sherpa Van.
Toch blijft het spannend of het allemaal gaat lukken. Anita heeft regelmatig flink last van haar rug (maar tijdens onze wandeltochten valt dit meestal mee) en ikzelf ben domweg te zwaar en het lukt me natuurlijk nooit om voor 1 mei voldoende af te vallen. Dat betekent toch enige zorg om mijn knieƫn wanneer we de heuvels gaan beklimmen. Mijn conditie is wonderlijk genoeg altijd in orde.
Het is nu 23 april en over 2 weken zijn we net aan de wandeling begonnen. We hebben geoefend, goede spullen gekocht, hotels geboekt en het nodige gelezen en kaarten bestudeerd. Het zal ongetwijfeld allemaal toch weer anders zijn dan we ons hadden voorgesteld. Beter. Mooier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten